5. Ambalarea plutei

Ambalarea panourilor de plută și a granulelor de plută

Această operație permite obținerea de granule din plută blondă (aglomerată), cu proprietăți izolatoare extraordinare, o caracteristică foarte apreciată în sectorul construcțiilor.

Acest proces este urmat de selectarea diferitelor mărimi de granule și ambalarea finală. granulele din plută blondă pot fi folosite vrac sau presate, în clasicele panouri din plută,de grosimi, mărimi și calități diferite.

4. Măcinarea plutei

În cazul producției de produse pentru izolație termică și acustică, ultimul pas real constă în măcinarea, care are loc într-o moară specială de zdrobire. 

Granulele de plută obținute prin fierbere și măcinare sunt eliberate de deșeurile lemnoase, desprăfuite, selectate, pentru a elimina substanțele organice reziduale.

Proprietățiile plutei

Pluta este inertă termic

adică nu poate acumula căldură și frig, menținându-și temperatura în corpul ei între 8 și 13 °. Cu grosimi adecvate, ajută și la menținerea constantă a temperaturii suprafețelor izolate, ținând departe căldura excesivă a verii și frigul intens al iernii.

 

Pluta este antistatică

atât de mult încât încă din 1800 a fost folosită de Alessandro Volta ca izolator electric pentru a realiza invenția care a spulberat lumea științifică și a dat un punct de cotitură istoriei: bateria.

 

Pluta este netoxică și biologic pură:

atât în ​​faza de producție a produsului, cât și în cea de utilizare, inclusiv orice reciclare. Pe lângă faptul că nu este periculos pentru sănătate (nici măcar nu este radioactiv), are un impact foarte scăzut asupra mediului.

 

Pluta este inalterabilă:

datorită stabilității sale ridicate, nu se deformează și nu se descompune deoarece este inatacabilă de insecte, rozătoare și mucegaiuri.

 

Pluta este impermeabilă nehigroscopică și respirabilă:

Acest lucru previne formarea condensului pe suprafața sa și, prin urmare, este impermeabil la apă și permeabil la vapori.

 

Pluta este rezistentă:

garantează integritatea chiar și în condiții climatice deosebit de dificile la care este supus.

 

Pluta este compatibilă  cu celelalte materiale și elemente de construcție cu care intră în contact. Nu dă naștere la pete și eflorescențe și nici nu are efecte corozive asupra țevilor metalice sau a materialelor plastice.

 

Pluta  are o  rată scăzută de ardere , deși nu suferă niciun tratament care să o facă ignifugă.

 

Pluta este un izolator excelent din punct de vedere acustic.  

Elasticitatea și greutatea sa specifică îl fac cel mai complet izolator pentru absorbția și disiparea energiei sonore și acustice.

3. Fierberea scoarței de plută

Următoarea fază a procesării scoarței de plută naturală este cea de fierbere, care are loc în rezervoare în care apa este adusă la o temperatură de aproximativ 120 de grade pentru a face coaja sterilă și elastică, care este în mod normal mai rigidă.

Supuse acțiunii temperaturii de fierbere și presării ulterioare, scorța de plută își pierde aspectul curbat natural și este pregătită pentru toate procesele de fabricare a produselor finite.

2. Uscarea scoarței recoltate

După recoltare, scoarța stejarului de plută este supus unui proces de uscare în aer liber, care durează cel puțin un an.

În timpul procesului de uscare și datorită acestui proces, țesătura suberală a plutei este supusă fenomenelor de contracție și dilatare, care permit eliminarea majorității "prafului roșu" conținut în pori.

Pe toată durata procesului de uscare, pluta este ținută ridicată de la sol, pentru a evita contaminarea cu solul însuși și totodată cu expunerea la aer, pluta se usucă, pierde cea mai mare parte a prafului, își îmbunătățește caracteristicile și în special, moliciune și elasticitate.

Ciclul de prelucrare al scoarței de plută

PRELUCRAREA PLUTEI

 

 

1. Colectare scoarței de plută

Scoarța plutei este îndepărtată vara, când copacul este în plină activitate și scoarța lui se desprinde mai ușor.

Prima decojire a unui stejar de plută, se realizează de obicei când arborele are între 30 și 50 de ani și se numește „de-tapping”.

Decorticările ulterioare au loc la intervale de aproximativ nouă ani.

Operațiunea este foarte delicată și tehnologia nu a reușit încă să inventeze o mașină care să înlocuiască munca „decojitorilor”, care încă mai folosesc sistemul adoptat de francezi și spanioli în 1800: cu o macetă specială, este încrestată scoarța, la înălțimea primei bifurcații a ramurilor și se realizează o deschide până la picior cu o tăietură longitudinală.

Meniu

parchet pluta, pluta, produse pluta